Jakie są właściwości i zastosowanie oleju kokosowego?

Olej kokosowy jest jednym z rodzajów olejów roślinnych. Otrzymuje się go poprzez tłoczenie i podgrzewanie miąższu orzechów palmy kokosowej. Miąższ ten nazywany jest koprą. W sprzedaży dostępny jest olej kokosowy nierafinowany oraz olej kokosowy rafinowany. Który wybrać?

Jaki jest skład oleju kokosowego?

Olej kokosowy zawiera witaminy z grupy B, witaminą C i E oraz między innymi wapń, potas, cynk, magnez, żelazo. Jest bogaty w nasycone kwasy tłuszczowe, zawiera także nienasycone kwasy tłuszczowe. Pod kątem składu i właściwości olej kokosowy rafinowany jest bardziej wartościowy niż olej kokosowy nierafinowany.

Olej kokosowy nierafinowany jest olejem tłoczonym na zimno. Powinien być więc przechowywany w temperaturze pokojowej. Po otwarciu olej kokosowy właściwości zachowuje przez dwanaście miesięcy.

Jakie jest zastosowanie oleju?

Wiele osób zastanawia się, jakie ma olej kokosowy zastosowanie. Olej kokosowy zastosowanie ma naprawdę szerokie. Stosuje się go między innymi w kuchni. Do smażenia powinno stosować się olej kokosowy rafinowany, który od rafinowanego różni się wyższą temperaturą dymienia. Olej kokosowy zastosowanie ma też w kosmetyce. Jako emolient jest preparatem nie tylko natłuszczającym. Tworzy na skórze warstwę, która zapobiega utracie wilgoci. Może być stosowany także do pielęgnacji twarzy i włosów.

Bogaty w witaminy, minerały i antyoksydanty olej kokosowy to doskonały kosmetyk do pielęgnacji twarzy, ciała i włosów. Może być stosowany także w kuchni do smażenia, pieczenia, smarowania pieczywa.