Oleje roślinne cieszą się bardzo dużą popularnością. Do tych, którymi warto zainteresować się bliżej zalicza się olej kokosowy.
Właściwości i rodzaje oleju kokosowego
Olej kokosowy nierafinowany tłoczony jest na zimno z kopry czyli twardego miąższu, które w swoim wnętrzu kryje orzech kokosowy. Olej kokosowy nierafinowany ma więc lekki i przyjemny kokosowy aromat. Olej kokosowy zawiera między innymi witaminę E zwaną witaminą młodości oraz kwas tłuszczowy laurynowy i kaprylowy.
Wszystkie te składniki zachowuje tłoczony na zimno olej kokosowy nierafinowany. Olej kokosowy rafinowany traci część zawartych w nim składników. Jest więc mniej cenny. Olej kokosowy rafinowany ma wysoką temperaturę dymienia, a więc może być używany do smażenia.
Czy olej kokosowy ma zastosowanie tylko w kuchni?
Składniki, które zawiera olej kokosowy sprawiają, że jest on często stosowany jako kosmetyk. Olej kokosowy właściwości nawilżające sprawiają, że doskonale nawilża on skórę. Olej kokosowy właściwości sprawiają, że może być stosowany do codziennej pielęgnacji skóry wrażliwej, suchej i bardzo suchej. Spowalnia proces starzenia się skóry, można go stosować zamiast kremu przeciwzmarszczkowego. Może być używany także do pielęgnacji delikatnej skóry pod oczami.
Olej kokosowy zastosowanie w kuchni nie sprowadza się jedynie do używania go do smażenia. Nadaje się też do pieczenia i smarowania pieczywa. Olej kokosowy uważany jest za jeden z najbardziej zdrowych olejów roślinnych. Olej kokosowy zastosowanie ma bardzo szerokie.