Właściwości oleju kokosowego

Oleje roślinne są bardzo cenione nie tylko w kuchni, ale także w kosmetyce. Jednym z olejów, który cieszy się rosnącą popularnością jest olej kokosowy.

Który olej kokosowy wybrać?

W sprzedaży mamy dzisiaj dwa rodzaje oleju kokosowego. Jeden to olej kokosowy nierafinowany. Drugim rodzajem jest olej kokosowy rafinowany. W kosmetyce najlepiej sprawdza się olej kokosowy nierafinowany. W procesie rafinacji olej traci wiele swoich cennych właściwości.

Olej kokosowy nierafinowany jest nieprzetworzony, zawiera pełnię składników, które mogą korzystnie wpływać na stan skóry i włosów. Olej kokosowy rafinowany, ale też nierafinowany mogą być wykorzystywane w kuchni. Do przygotowania potraw smażonych lepszy jest olej kokosowy rafinowany, gdyż ma wyższą temperaturę dymienia.

Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy właściwości są naprawdę wyjątkowe. Olej kokosowy właściwości nawilżające sprawiają, że może on być wykorzystywany jako krem do cery suchej i bardzo przesuszonej. Antybakteryjne olej kokosowy właściwości sprawiają, że sprawdza się także do pielęgnacji cery trądzikowej. Olej kokosowy zastosowanie w kuchni także jest bardzo szerokie. Nadaje się on nie tylko do smażenia, ale także do pieczenia ciast. Olej kokosowy nierafinowany jest tłoczony na zimno i musi być przechowywany w temperaturze pokojowej.

Złożony, bogaty skład oleju kokosowego sprawia, że ma on zastosowanie w kuchni i kosmetyce. Co ważne, olej kokosowy zastosowanie polecane jest osobom walczącym z nadwagą oraz otyłością brzuszną.